DOWNTOWN PARKING GARAGE

Vibrant community life is experienced on the street, and not in the car.  Every downtown requires adequate parking for merchants, business people, and visitors.  This new 122-car garage replaces the Hancock County Jail on a site screened from view, but close to the center of the downtown activities.  The existing structure was crushed and recycled into the new cast concrete structure; floor slabs established the new Jailhouse Reef, an offshore fishing spot.

The parking structure has one supported level and stairs screened with vertical “green” walls of live native plants and vines.  Collected stormwater irrigates the plants and reduces water runoff.  Low-level, efficient lighting provide a secure night-time environment while meeting dark-sky initiatives.  Other green initiatives include the 12 KW solar photovoltaic system to meet over 45% of the garage’s power requirement. A bi-directional meter tracks excess power supplied to the grid.

PROJECT DETAILS

Completed 2011

Program: 31,680 SF of parking

Cost: $3,180,000

AIA/Mississippi Honor Award, 2011

International Parking Institute Sustainability Merit Award, 2012

Project Team:

unabridged Architecture, Architect

Walker Parking, Structural, MEP Engineer, Parking Consultant

The Landscape Studio, Landscape Architecture

White Spunner, Contractor