EARLY EDUCATION CENTER

Early childhood education is critical to the development of the community.  A new preschool connects different age groups through a central gallery, creating a village for learning, with space for 84 children.  Classrooms are enhanced by the use of daylight from multiple directions, material colors, and patterns of randomness inviting activity and exploration.

For economy and visual interest at the interior, gable roof trusses were inverted to become single slope roofs with open framing in the classrooms.  The wood frame structure is strengthened to resist wind loads, and impact glazing is used in the windows and doors.  The floor elevation was raised to deter flooding from future storms.  Polycarbonate panels surface the gallery for visual privacy and protection, admitting filtered light.

Sustainable elements include the use of locally harvested wood, locally manufactured and highly insulating SIP panels for the roof plane, daylight and views from all interior spaces, energy-efficient ventilation and lighting systems, and recycled content play surfaces and siding.

PROJECT DETAILS

Completion 2008

Program: 5,500 SF with six classrooms and administrative office and support.

Cost: $1,200,000

Project Team:

unabridged Architecture, Architect

Schrenk and Peterson, Structural Engineer

Ladner/Budlong/Moran, MEP Engineer

Innovative Builders, Contractor