GULF COAST BOTANICAL GARDEN

An ancient forest breathes with life and adventure, calling for explorers to traverse its paths and indulge their imaginations.  The environmental zone is the first phase of the master plan for the Gulf Coast Botanical Garden at historic Beauvoir, the Jefferson Davis Home and Presidential Library.

Restoring natural drainage to a bayhead swamp required creating an elevated trail and water control structure.  An environmental learning pavilion provides space for students, visitors, and birdwatchers, with consideration of the best orientation for ventilation.  A demonstration solar installation powers lights and fans; for the curious, a monitor shows the number of watts produced.

The boardwalk was minimally damaged in 2005, and the pavilion completed in 2008.

PROJECT DETAILS

Boardwalk and weir completed in 2005, Pavilion completed in 2008

Program: Boardwalks and disabled visitor access to 0.5 mile loop trail, plus 1200 SF Pavilion

Cost: $350,000

Project Team:

unabridged Architecture, Architect

Marshall, Tyler, Rausch, Master Planning, Landscape Architects

Wink, Civil Engineer