CIVIC CENTER

A community civic center adds density at the top level above a two-story parking garage, shifting development from single story to multi-level, mixed-use projects. Materials are integrated with the existing building: muscular concrete, white-painted steel, and impact-resistant glazing.  The assembly hall has a wrap-around porch space with views to historic downtown Bay St Louis and the waterfront.  The privileged view of the waterfront is open to all community residents, and many doors provide a seamless connection to the assembly hall within.

The parking garage base is wrapped with greenscreen, forming a living wall of native plants and vines.  A walkway extends the porch along the railroad tracks, making a trellised platform. Cable guardrails on each level echo the materials of harbor sails nearby.

The project forms the basis for a multi-modal transportation network, incorporating cars, bicycles, pedestrians, and reserving future potential for bus and rail options.  The civic center utilizes the downstairs parking for special events, and can spill into the surface plaza for entertainment and festivals.

PROJECT DETAILS

Completion 2012

Program: 4500 SF assembly hall and support space + 4500 SF porch.

Cost: $1,900,000

Project Team:

unabridged Architecture, Architect

Baldauf-Herrin, Structural Engineer

Canon, MEP Engineer

The Landscape Studio, Landscape Architecture

Flagstar, Contractor