STUDIO IN THE WOODS

A Studio in the Woods is a unique feature of Tulane University, an artist‘s retreat center within the 8-acre bottomland hardwood forest. The studio is a place of investigation and discovery. The Stewards Cottage is designed to provide a residence for an onsite caretaker, and a demonstration of sustainable principles put into practice.  It slips quietly into the woods in a previously disturbed area of the site, and helps to define a future entry court to the studio enclave.  Sympathetic to the existing structures, the designers have imagined multiple opportunities for art to engage the structure.

The Writer’s Cabin respects and enhances the microenvironment of the forest, in light of the changes to the regional natural and built environment wrought by Hurricane Katrina.  Donated by the family of Steven and Moira Ambrose, it will house a literary artist for a period of up to six months, in solitude and communion with nature.  Supplied with basic provisions for sleeping and working, the plan provides the base for delicate interaction with nature.

PROJECT DETAILS

Completion 2013

Program: Steward’s Cottage and Writer’s Cabin

Cost: $300,000

Project Team:

unabridged Architecture, Architect